Десетте тимови учесници во младинскиот предизвик ги преточија своите идеи во прототип решенија за #дигитална #инклузија

Трансформацијата на едни навидум обични идеи во реални и видниви прототип решенија на тема #дигитална #инклузија во склоп на овогодинешниот предизвик за млади Generation Unlimited беше реализирана на главната три-дневна работилница за ко-креирање – Bootcamp, која се одржа на 13, 14 и 15 декемри.

Десетте тимови учесници кои претходно на пред-работилниците се запознаа со методот на работа design thinking и во текот на следните две недели изготвија теренско истражување за да ги поткрепат своите идејни решенија, на главната работилница успеаја со помош од фасилитаторот и менторите на предизвикот да оформат прототип кој го претставија пред жири комисијата со цел да бидат одбрани како едни од 5те тимови кои ќе продолжат во процесот на инкубација на нивното решение.

Над 40 млади го поминаа својот викенд во просториите на Македонски Телеком и напорно работеа да дизајнираат решенија кои ќе ги адресираат потребите на децата и младите со попреченост, се со цел да обезбедат нивно самостојно, еднакво и самоуверено учество во општествените активности. Така, тие дојдоа до најразлични концепти: паметна инвалидска количка, бионичка рака која може секој поединец сам да ја испечати со помош на 3Д печатач, бројни апликации за помош при секојдневното учество во образовните институции, движење низ јавниот простор и платформи кои допринесуваат кон целосно инклузивно општество за сите!

Read More
Смарт АП јануари 8, 2020 0 Коментари

Се одржаа отворените инфо-денови за младинскиот предизвик Generation Unlimited

На 24 и 25 октомври, во Magenta Room (Телеком Македонија) се одржаа инфо-денови каде присуствуваа инспиративни млади иноватори со цел да дознаат повеќе за овогодинешниот предизвик. Присутните слушнаа детални и мотивирачки презентации на темата дигитална инклузија од страна на Софија Богева, специјалист за иновации, Марија Велиновска, дефектолог од „Отвори ги прозорците”и проф. Иван Чорбев, декан на ФИНКИ.

Најпрво зборувавме повеќе за активностите на предизвикот како и значењето, по што слушнавме повеќе за тоа што е инкузија и кои видови на попреченост постојат, а на самиот крај се фокусиравме на асистивната технологија и отворените можности за нови иновативни решенија.

Присутните имаа можност да ги постават своите прашања, да се впуштат во дискусија и да ги споделат своите мислења и искуства на темата.

За сите оние кои за жал ги пропуштија инфо-деновите, презентациите можат да ги погледнат на овој линк.

Следете ги настаните на нашиот facebook event: https://www.facebook.com/events/562820347794865/

Read More
Смарт АП октомври 31, 2019 0 Коментари